Nya fynd i Öxnevalla

Nya fynd har gjort vid dom arkeologiska utgrävningarna i Öxnevalla. Utgrävningar av de 3 000-åriga gravarna skulle varit klara till jul men kommer nu att fortsätta.

Vid ställverket i Öxnevalla hittade man i våras en grav från sen bronsålder med rester av brända människoben. Vid en undersökning hittades sedan flera andra gravar från samma tidsepok. Eftersom ställverket skall byggas ut var det bråttom att göra en arkeologisk utgrävning av området där man hittat gravarna.
Meningen var att man skulle vara klara före jul, men  utgrävningen, som är kostnadsberäknad till över en miljon kronor, blev allt för omfattande för att bli klar. Nu fortsätter utgrävningarna i mitten januari.
Ännu har man bara grävt i en av de fyra gravarna. Man har bland annat hittat rester av en urnbegravning. För att undersöka det intressanta avsnittet i stensättningen så nogrannt som möjligt så har man skurit ut en bit av marken och tagit med sig den till Riksantivarieämbetet i Göteborg. Där går man igenom materialet bit för bit . Just tiden när bronsåldern övergår till järnåldern, för fem till sex hundra år före Kristus, är nästan helt okänd i södra Västergötland. Därför kan fynden i Öxnevalla kasta nytt ljus över denna tidsepok. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".