Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart vilka träd som ska återplanteras efter Gudrun

Publicerat söndag 1 januari 2006 kl 12.18

Vissa forskare anser att återplanteringen efter stormen Gudrun ska ske med med mer värmeanpassade trädslag, mestadels lövträd. Men ännu är det för kallt för att plantera in sådana trädsorter på höglänta delar i Sjuhäradsbygden. Det säger skogsskötselchefen på Skogsstyrelsen, Tomas Turesson.

Skogforsk är den institution som på uppdrag av Skogsstyrelsen ska studera och ge underlag till framtida planteringsrekommenadtioner.

-De rekommendationer vi har är baserade på dagens relativt sett kalla klimat. Det skulle antingen ta död på många lövplantor eller göra att de växer väldigt dåligt, säger Tomas Turesson, skogsskötselchef vid Skogsstyrelsen i Jönköping.

Det är svårt att tänka sig hur man skulle kunna skydda småbokar och askar från dagens höglandsklimat i Småland. Att smyga in dem bland skyddande barrträd som står kvar blir en rätt orationell plantering. Och ekar, som vill stå för sig själva, klarar inte det idag eftersom det är för kallt.

Samtidigt kommer barrträden att få problem att tackla när klimatet blir varmare. Vintertjälen blir mer sällsynt, vilket skulle göra rotsystemet ostadigt, och insektskadeangreppen kan öka. Men fortfarande växer granen bäst av alla arter. Även i ett varmare klimat skulle den trivas enligt Tomas Turesson.

- Granen har ju ingen sydgräns i Sverige utan växer även i mellaneuropa där klimatet är betydligt varmare än i Sverige.

Men har granarna i Sverige och mellaneuropa samma genetiska ursprung och förutsättningar då?

- Ja delvis eftersom mycket av den kommande återbeskogningen i södra Sverige kommer att vara gran av sydosteuropeiskt ursprung.

Plantor med sådant genetiskt ursprung skulle alltså inte växa sämre i ett framtida varmare klimat.

Skogsstyrelsen är medveten om att en klimatförändring som kan påverka skogen är på gång och har därför bett institutionen Skogforsk om hjälp med att studera och ge underlag för framtida planteringsrekommenadtioner. För frågan gnager skogsvårdschefen Tomas Turesson - ger han skogsägarna rätt råd?

- Vi är inte riktigt nöjda med att vi måste rekommendera de plantor vi rekommenderar idag, eftersom vi vet att det kommer att förändras. Vi vet inte riktigt utfallet av det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".