70 olika assistenter under ett år

Det är alldeles för stort omsättning av personal hos människor med hemtjänst i Borås. Det är den viktigaste slutsatsen i en enkät om hemtjänsten i Borås som kommunen låtit göra.

Ja, det är för många nya ansikten för de som får hemtjänst i Borås. I den enkät som kommunen gjort säger en kvinna att hon haft besök av 70 olika hemtjänstassistenter på ett år. Det visste hon för hon hade låtit dem skriva sina namn i hennes dagbok.

Å hon var inte ensam. Två av tre med hemtjänst tyckte lika dant. Med tanke på att omkring 2400 personer har hemtjänst i Borås blir det en hel del ilska - inte minst för att de flesta också tycker att det är viktigt att personalen inte varierar för mycket.

I den enkät om hemtjänstens kvalitet som gjordes i våras framgår det också att nästan hälften av vårdtagarna aldrig får komma utomhus eller delta i aktiviteter utanför hemmet och att lika många känner sig socialt isolerade.

Det här är förstås alarmklockor för Borås Stad som har detta inskrivet bland sina mål för äldreomsorgen. Däremot har man undvikit att lova något i de medborgarkontrakt som presenterades i höstas. Där lovar man exempelvis att mat ska vara varm och personal ska komma i tid. Men några löften om att vårdtagarna ska slippa allt för många nya vårdare, det finns inte bland kommunens löften till de äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".