Sanering för Viskan på gång

Nu i januari kan det kanske bli ett ja från politikerna i Borås att ta ansvar för saneringen av Viskans botten nedströms Borås. Trots flera påstötningar från både länsstyrelsen och miljönämnden att ta ansvar för saneringen av gifterna så har ännu inte kommunpolitikerna gjort någonting.

Länsstyrelsen skrev för nästan fyra månader sedan till Borås Stad och undrade om Borås ville ta ansvar för saneringen av Viskans botten söder om Borås. Det är området med Djupasjön, Guttasjön och Viskaforsdammarna som anses vara ett av de mest förorenade områdena i hela landet. Miljönämnden och förvaltningen har vid upprepade tillfällen stött på kommunstyrelsen och bett dom ta ansvar för en saneringen av Viskans botten.

En orsak till att man vill göra något åt situationen är att de senaste analyserna som gjorts av bottensedimenten visar att bottnen läcker stora mängder föroreningar.

Men på kommunkansliet har man hittills inte kommit med något svar men efter mycket diskuterande, sådant kallas i sådana här sammanhang kommunikation, så är nu ett förslag på gång som kommunstyrelsen ska ta ställning till under januari månad. Förslaget är att säga ja till ett huvudmannaskap men INTE förbehållslöst. Politikerna vill inte binda sig helt vid ansvaret men hur det i slutändan kommer att bli, blir troligen en förhandlingsfråga mellan Borås Stad och Naturvårdsverket.

För det kan handla om mycket pengar, över hundra miljoner kronor för att sanera giftet men Borås Stad behöver dock inte betala mer än tio procent enligt de regler som finns om sanering. Merparten av kostnaden tar staten. En mindre del tar de få industrier som finns kvar av de industrier som under 1900-talet var med och förorenade Viskan.

Naturvårdsverket vill dock ha ytterligare undersökningar av läckage av föroreningar från de förgiftade sedimenten och dessutom en redogörelse för hur föroreningarna påverkar det biologiska livet. Trots att Viskan i det aktuella området får anses vara ett av de mest undersökta vatten i hela Sverige och man gjort undersökningar för åtta miljoner kronor så krävs det ytterligare två miljoner kronor innan de svar som Naturvårsdverket och länsstyrelsen vill ha, är framme. Kanske kan 2006 trots allt innebära att ett första steg tas för sanering av giftet i Viskan. De förundersökningar som nu ska göras kan komma att inledas under våren och det slutgiltiga ställningstagande om en total sanering av gifterna kan komma att hamna mitt i valrörelsen och därmed bli en lokal valfråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".