Anders Larson, brandman i Borås. Foto Jessica Linnman.

Stor bil kan bli dödsfälla

Nya säkrare och tyngre bilar gör räddningsarbetet vid trafikolyckor svårare. På räddningstjänsten i Borås installerar man nu nya starka verktyg i brandbilarna för att kunna rädda människor som sitter fast efter en krock.

- Kan man rädda en människas liv så tycker jag att det är värt varenda krona, säger Ánders Larson på räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Att våra fordon blir säkrare har både för- och nackdelar. När vi känner oss säkrare, kör vi fortare, och vid en krock med en ny bil är det svårt för räddningspersonalen att få ut personerna ur bilen. De styva karosserna gör bilarna svårforcerade.

På räddningstjänsten i Borås håller brandmannen Anders Larson på att installera nya starka verktyg i brandbilarna för att kunna rädda människor som sitter fast efter en krock. Det handlar om dyra investeringar, men det är värt pengarna säger Anders Larson.

Men det är inte bara styrka det handlar om, Anders Larson menar att det gäller också att veta vart dom svaga punkterna finns i de nya bilarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".