Stormfälld skog.

Krig mot granbarkborren

Militär teknik ska användas i kriget mot granbarkborren. Med hjälp av radarsignaler från flygplan ska Skogsstyrelsen leta vindfällor i skogen.

- Ingen teknik har kunnat leta upp vindfällor i kvarvarande skog, säger Magnus Fridh på Skogsstyrelsen.
Han menar att det handlar om ett revolutionerande sätt att hitta glömda vindfällor i tät skog innan den fruktade insekten får chansen att frodas.

Tekniken med att med hjälp av radar leta vindfällor i skogen har tidigare bara använts för att i militära syften leta efter gömda fordon i skogen. Men efter några testförsök i somras upptäckte man att det enkelt gick att hitta vindfällor i skogen. Planet flyger på hög höjd över skogen och sänder ut radarsignalerna., ungefär som ett ekolod.

Den här tekniken kan användas i vilket väder som helst och är inte beroende av ljus eller barmark. Därför kommer det gå relativt snabbt att söka av det stormbrabbade området. I början av mars räknar man med att får resultaten och då kunna kontakta markägarna som då kan hitta vindfällorna och ta han om virket.

Magnus Fridh hoppas mycket på att den här tekniken ska fungera för annars kan det bli stora bekymmer med den fruktade granbarkborren. Om granbarkborrarna får föröka sig fritt i år, kan de sommaren 2007 vara över hundra gånger så många som en normal sommar, och då ge sig på den friska växande skogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".