Ingen stegbil i Herrljunga

Brandkåren i Herrljunga kan inte rädda nödställda människor ur höga byggnader, man har ingen stegbil som räcker till. Men kommunalrådet Margareta Yngvesson tycker att det är viktigare att spara pengar än att köpa in en stegbil.
Det finns visserligen inte särskilt många höga byggnader i Herrljunga eller småorterna runtomkring. Det handlar om ett höghus inne i Herrljunga centrum och ett antal industribyggnader på olika platser i kommunen. Men om människor skulle bli fångade högst upp i de här byggnaderna måste brandkåren i Herrljunga stå och vänta i 25 minuter på att ett höjdfordon från grannkommunen Vårgårda ska hinna fram. En så lång väntan kan, enligt länsstyrelsen, få ödesdigra följder. Desutom påpekar arbetsmiljöverket, att vissa av byggnaderna är så höga att inte ens höjdfordonet från Vårgårda räcker till för att klara räddningsarbetet, utan att riskera brandpersonalens liv. Men kommunalrådet Margareta Yngvesson tycker att diskussionen är ensidig. Det måste finnas fler kommuner än Herrljunga som saknar stegbil säger hon och tillägger att kommunen har investerat mycket pengar dom senaste åren och nu måste spara.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".