Stormfälld skog.

Stormen mildare med facit i hand

Konsekvenserna för skogsägare i Sjuhärad av stormen Gudrun ser ut att bli mindre än man först befarade. Betydligt mindre skog blåste ner i Svenljunga-Tranemotrakten än de första uppskattningarna tydde på, det konstaterar Karl-Åke Lagerqvist som är ordförande för Södras skogsbruksområde i Kind.

-Vi vill inte ha någon mer sådan här storm, det är bara att konstatera, men vi reder ut det hela. Alla trodde att det låg mycket mer, uppskattningen är mycket svår om hur mycket skog det låg, säger Karl-Åke Lagerqvist. 

Den första kaosartade tiden efter stormen med strömavbrott, teleavbrott, nerblåst skog gjorde det svårt att överblicka stormskadorna. Totalt sett blev det inte riktigt så illa som många befarade då.
En stor enkätundersökning som skogstyrelsen publicerade igår visar att en stor del av de drabbade skogsägarna har känt sig ledsna och nedstämda under året som har gått, på grund av den förstörda skogen. Samtidigt svarar ungefär 9 av 10 skogsägare att de har anpassat sig bra eller ganska bra till livet efter stormen.
Carl-Olov Holmström, LRF:s stormsamordnare i Sjuhärad, tackar vädermakterna för en sval och våt avslutning på sommaren.
- Det gjorde att den här mängden virke, som man befarade skulle skadas, har blivit till ett minimum, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".