Begravda i fel jord

Många personer som blivit begravda på Broddarps kyrkogård utanför Herrljunga kan ha hamnat i kommunens jord istället för i kyrkans. För ett tag sedan upptäckte en kyrkokamrer till sin överraskning att kommunen stod som ägare till en del av kyrkogården. På anrika Eriksbergs kyrkogård är det likadant.

Förr i tiden var det framför allt självmördare och odöpta barn, samhällets utstötta och föraktade, som begravdes i så kallad ovigd jord - dvs utanför kyrkans mark. Nuförtiden är frågan inte lika känslig, men har ändå skapat en del höjda ögonbryn i Herrljungatrakten.

Kyrkogården i Eriksberg har existerat i omkring 900 år, och den i Broddarp i bara drygt ett sekel. Men en sak har de gemensamt - de ligger på mark som tillhör kyrkan. Eller det trodde alla åtminstone, ända till kyrkan började söka lagfarter (ägarbevis) på sina fastigheter häromåret.

Då visade det sig att kommunen plötsligt blivit ägare till en del av kyrkogårdarna i Broddarp och Eriksberg. Och ingen verkar veta hur det har gått till, enligt den förbryllade kyrkokamreren Lilian Grindsjö.

En teori hon har är att det har skett något byråkratiskt misstag i samband med kommunsammanslagningen på 70-talet. Någon måste helt enkelt ha ritat kartan fel, tror hon.

För Broddarps del löser det sig i alla fall genom att kommunen av allt att döma skänker tillbaka kyrkomarken till kyrkan, men att kyrkan får stå för eventuella byråkratiska omkostnader för detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".