Plusjobben dröjer i Sjuhärad

Herrljunga är den enda kommun hittills i Sjuhärad som har klart med så kallade plusjobb. Sedan årsskiftet är det ett nytt sätt för arbetslösa att få tillfälliga arbeten inom den offentliga sektorn. Plusjobben kräver godkännande från facket eftersom arbetsuppgifterna inte får konkurrera med ordinarie jobb.

Den preliminära fördelningen av plusjobben i Sverige är klar. I Sjuhäradsbygden blir det knappt 400 jobb, varav flest i Borås där 238 jobb preliminärt ska finnas.

I övriga Sjuhärad blir det 140 jobb. Att Borås får så många jobb beror på att fördelningen är baserad på hur många långtidsarbetslösa det finns i kommunen. De ska ha varit inskrivna på arbetsförmedlingen och arbetslösa i minst två år.

Det är arbetsförmedlingen som förmedlar vilka personer som kan komma ifråga för plusjobben. Därefter är det kommunerna som ska hitta rätt person till rätt plats. Också landsting och statliga arbetsgivare ska kunna få plusjobb. Bland annat har Vägverket aviserat att de har arbetsuppgifter som skulle kunna bli plusjobb.

Men det måste vara arbeten som inte konkurrerar med ordinarie jobb. Därför måste det finnas avtal med främst Kommunalarbetarförbundet och det är inte klart i flertalet av Sjuhäradskommunerna. Bara Herrljunga har klart med ett fackligt avtal.

De närmaste veckorna hoppas länsarbetsnämnden att det ska klarna i de övriga Sjuhäradskommunerna. Ambitionen är att Borås Stad ska ha 150 plusjobbare efter januari månads utgång.

Reporter: Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".