Ellinor Magnusson och Malin Gustafsson. Foto: Lena Löfgren.

Internet ersätter vuxenkontakt

Många ungdomar saknar en vuxen att prata med. Istället har samlingsplatser på internet, så kallade communities, blivit en slags jourhavande kompis för många. Det visar ett examensarbete av lärarstudenterna Ellinor Magnusson och Malin Gustafsson vid Högskolan i Borås.

I brist på nära vuxenkontakt har ställen som Lunarstorm, Playahead, Helgon och andra communities blivit samlingsplatser på nätet där många får uppmärksamhet och snabb bekräftelse, bland annat genom sina dagböcker som alla kan läsa och reagera på. Det visar Malin Gustafssons och Ellinor Magnussons examensarbete.

De har följt en grupp niondeklassare på nätet under flera månader genom att själva vara där, med egna inloggningar och mycket på nattetid. Ungdomarna har godkänt att bli studerade och även deras föräldrar har sagt ja.

Malin Gustafsson och Ellinor Magnusson tycker att både föräldrar och lärare måste ge sig in i ungdomars verklighet mycket mer - och internet är högst verkligt menar de.

Reporter: Lena Löfgren
lena.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".