Ändrade planer om planer i Mark

En ändrad detaljplan möjliggör nya villatomter och två träningsplaner för Kinna IF i centrala Kinna.
Hela detaljplanen för det så kallade Pruhultsområdet, i Kinnaström mitt emot Viskavallen, har gjorts om. Och det kan också avgöra i vilken ordning föreningarnas träningsplaner ska byggas ut.

Området kring Pruhultsvägen i Kinnaström har länge varit planerat för villatomter. Här skulle också två träningsplaner för Kinna IF skapas.
Redan för två år sedan var det här området planerat för fotbollsplaner, men då överklagades det på grund av att en del villatomter låg för nära Viskan, strandskyddet hade överträtts enligt kritikeerna. Denna överklagan gick ända till regeringen, som höll med kritikerna.
Men nu har planen för området gjorts om, idag med bara åtta villatomter mot sexton tidigare. Och i mitten av januari ska planen behandlas politiskt. Sedan ska den ställas ut i tre veckor och den kan sedan fastställas senare i vår. Det här betyder att det går att börja bygga villor och anlägga fotbollsplaner redan till sommaren i det här området.
Problemet just nu i centralorten är att det är stor brist på träningsplaner för fotbollsklubbarna. Det är Kinna, Skene, Örby och Kinnahult som är fotbollsklubbar i centralorten.
Efter att de fyra föreningarna sagt nej till planerna på en stor gemensam anläggning vid Hede utefter Rikväg 41 vid infarten till Kinna och Skene, vill föreningarna ha utbyggt nya fotbollsplaner - var och en på sin hemmarena.
För Kinna IF är intresset mycket stort för nya träningsplaner, men i första hand vid området nära Viskavallen. Fast på andra sidan ån kan bli klart redan under våren med detaljplanen skulle nya fotbollsplaner rent teoretiskt börja anläggas nu till sommaren där. Men det är inte säkert att det finns pengar till det...
För det är Örby med en mycket stor ungdomsverksamhet, som är i störst behov av nya fotbollsplaner och där är det en konstgräsplan bredvid den gamla planen vid Idrottsplatsen som står högst på önskelistan. Den planen hamnar emellertid på en gammal soptipp, något som miljöförvaltningen i kommunen inte har gillat. Men Kultur- och Fritidsnämnden och Örby ska undersöka möjligheten att ändå få anlägga en konstgräsplan där. Nya rön har gjorts bland annat på SP i Borås hur mycket konstgräs ”läcker” föroreningar. Att det finns en oro för läckage från konstgräset beror på att det bara ett hundratal meter från den tänkta konstgräsplanen ligger en drickvattentäkt. Det är denna som miljöförvaltningen vill värna om och i kombination med soptippsproblematiken är det kanske inte lämpligt att anlägga en konstgräsplan just där.
Miljökontoret och miljönämnden har bara för någon månad sedan sagt nej till att bygga en träningsplan övertäckt med tak just på denna plats. Blir det dock ett nej till att anlägga konsgräs på denna plats, kan det just därför finnas pengar för träningsplaner för Kinna IF.
Även om fotbollsföreningarna har pratat ihop sig hur de sinsemellan vill prioritera utbyggnaden, kan det bli en annan ordning när dessa önskemål konfronteras med verkligheten. Ett nej till konstgräs i Örby kan alltså betyda en ny träningsplan vid Viskavallen.
Kultur- och fritidsnämnden ska inom kort att diskutera prioriteringen av utbyggnaden av fotbollsplanerna. Och miljöförvaltningen ska också snart att ge besked om det är ok att lägga konstgräs på den här platsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".