Omstridd politiker sparkas ut

Markbygdspartiets Henry Sandahl ingår inte längre i den politiska majoriteten i Marks komun.
Den markeringen gör de fem borgerliga majoritetspartierna i ett gemensamt uttalande i dag.

Henry Sandahl själv tar kritiken med ro.

-Vi skulle själva gått ut med ett pressmeddelande om en vecka, nu hann de bogerliga före. Men oenigheten är ömsesidig, säger Henry Sandahl.

Det är flera saker som sägs vara orsaken till att Henry Sandahl utesluts från den borgerliga majoriteten.
Ett är att han överklagade köpet av Tennishallen som länsrätten avisade. Enligt den borgerliga majoriteten har det kostat kommunen hundra tusen kronor.
Att Sandahl stödde socialdemokraterna och ville rusta upp Backagårdbadet för fyra miljoner kronor räknas också honom till last.
Men den tyngsta är enligt alla de borgerliga partierna att han agerat oförskämt mot anställda och fått tjänstemän at må dåligt. Dessutom finns bråket kring konferensanläggningen Två Skyttlar i Örby.

Henry Sandahl tillbakavisar kritiken och menar att man måste få framföra sin åsikt.

Konsekvensen blir nu att Markbygdspartiet kommer att vara vågmästare. Markbygdspartiet har fyra mandat i fullmäktige. Två ledamöter har tidigare hoppat av, en har blivit centerpartist och en är politisk vilde men har hittills stött de borgerliga.

Kvar finns Henry Sandahl och ytterligare en ledamot. Tillsammans har de två en vågmästarställning i fullmäktige. En ställning som de säkert kommer att ta tillvara.

De borgerliga har också valt att sikta in hela kritiken mot Henry Sandahl och inte mot Markbygdspartiet. På det viset blir det en personfråga. Markbygdspartiet är dock mycket hårt knutet till Henry Sandahl, han är grundaren och han är dess tunga namn.  Den slutgiltiga domen mot både den borgerliga majoriteten och Henry Sandahls agerande blir det väljarna som fäller på valdagen.

----------------------------------------------------------------------

Bakgrundsinformation:

Det är sex partier som har majoritet i Marks fullmäktige:

Moderaterna 5 ledamöter, Folkpartiet 4, Centerpartiet 8, Kristdemokrater 4, Miljöpartiet 2, Markbygdspartiet 4. Sammanlagt 27 mandat.

Socialdemokraterna 20, Västerpartiet 4. Sammalnags 24.

Av Markbygdspartiets fyra ledamöter har två hoppat av men de två återstående kommer att fram till valet har en vågmästaroll.

I samband med pressinformationen så lämnade de fem partierna ut ett pressemeddelande och här är delar av detta:

”Den politiska majoriteten i Mark riktar hård kritik mot Henry Sandahl, och räknar inte längre in honom i den politiska majoriteten i Mark. Vi har dock fortsatt fullt förtroende för övriga politiker från Markbygdspartiet.

De ageranden under hösten som slutligen gjort att majoriteten inte längre har förtroende för Henry Sandahl som person är följande:

1. Sandahls överklagande av köpet av Tennishallen avvisades av länsrätten, men har kostat kommunen stora pengar. Dels på grund av att dyra lån inte kan lösas bort utan måste täckas genom extra bidrag, dels genom att ombyggnad för uthyrning inte kan påbörjas. I dagarna kom första räkningen där kommunen tvingas skjuta till 100.000 kronor extra för att rädda Tennisklubben från konkurs – detta beror helt och hållet på Sandahls överklagande.  

2. Sandahls stöd till (s) och (v) rörande ombyggnad av Backagårdsbadet. Beslutet om fyra extra miljoner till ombyggnad (utöver de två som redan var avsatta) togs utan tillräckligt underlag rörande kostnaden, och utan att kapitalkostnaderna och eventuella extra driftskostnader beaktats.  

3. Sandahls reservation mot kapitaltillskott till det bolag där han själv sitter i styrelsen. När Sandahl röstade emot kapitaltillskott till Fastighetsbolaget trots att detta direkt skadar bolaget är detta ett exempel på ett agerande som strider mot aktiebolags-lagen.  

4. Sandahls oförskämda agerande mot kommunens anställda. Vid upprepade tillfällen i tex socialnämnden, kommunstyrelsen och fastighetsbolaget har Sandahl agerat oförskämt mot kommunens anställda och fått medarbetare på olika nivåer i organisationen att må dåligt. Detta är det tyngsta skälet att vi nu tar avstånd från Sandahl. 

Slutsatsen är att Henry Sandahl betett sig ohövligt och ohyfsat mot kommunanställda och mot invånare i kommunen, han har orsakat kommunen ekonomisk skada, och har dessutom inte tagit det ansvar han enligt lag har som styrelseledamot i kommunens fastighetsbolag.

Undertecknade representanter för övriga majoritetspartier, Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet, saknar därför fortsatt förtroende för Henry Sandahl, och vi räknar inte längre in honom i den styrande majoriteten.

Kinna den 9 januari 2005

Lars-Olof Johansson (c), Jan Ericson (m), Ulf Eriksson (kd),
Rolf Hallberg (fp), Kristina Hasselblad (mp)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".