Åtal för arbetsmiljöbrott

En företagare inom byggbranschen i Borås har åtalats för brott mot arbetsmiljölagen. Enligt åtalet har företaget plockat ner asbetshaltiga fasadplattor från ett hus i centrala Borås, utan att Arbetsmiljöinspektionen gett något tillstånd.

Egentligen råder det totalförbud att handskas med asbets i Sverige, men tillstånd kan i undantagsfall ges när fasadmaterial måste plockas ner.
I Sverige förekommer två typer av välkända asbetshaltiga plattor, eternit och internit, som det här fallet handlar om. Båda typerna är kända inom byggbranschen, trots det hävdar byggbolaget som gjorde om fasaden att de inte visste om att det fanns asbets i de sammanlagt 60-talet internitplattorna. Därför skaffade man inte heller något tillstånd för hanteringen av asbets.
Åklagaren påpekar att det finns ett arbetsmiljöansvar hos alla arbetsgivare om att veta vad som är farligt eller inte. Eftersom det är känt att asbest farligt och att det råder ett totalförbud, så åtalas en av byggbolagets ägare för brott mot arbetsmiljölagen.
Byggföretagaren förnekar brott och hävdar att han inte uppsåtligen brutit mot någon lag. Åklagaren påpekar att det räcker med oaktsamhet för att det är utgöra ett brott mot arbetsmiljölagen. Den som har arbetsmiljöansvaret har en undersökningsplikt, dvs att han eller hon måste ta reda på om något moment i arbetet är farligt eller inte.
Åtal för arbetsmiljöbrott är relativt ovanligt i Sverige, men när det gäller just hanteringen av asbest har det vid flera tillfällen kommit fällande domar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".