Kontokortshärva på väg klaras upp

Polisutredningen om kontokortshärvan i Borås med omnejd närmar sig slutet. Idag tisdag kommer de två misstänkta rumänerna till Borås, utlämnade från Köpenhamn. Snart kan åtal väckas för bedrägerierna med kontokort som kopierades bland annat vid en bensinautomat i Knalleland.

Det var under hösten 2005 som en rad bankkortskunder i Borås, Vårgårda och Ulricehamn fick sina kort kopierade och koder avlästa. Bland annat inträffade det på en bensinmack i Knalleland i Borås, där korten lästes av av illegal utrustning som satt på en betalautomat.

Drygt hundra människor har drabbats av falska kontouttag. Sammanlagt har mer än en miljon kronor försvunnit. Relativt snart kunde dock en boråsare gripas. Misstankarna föll även på två rumäner som senare greps i Danmark. De två har suttit hos polisen i Köpenhamn sedan dess eftersom den svenska polisen velat ha dem utlämnade. Detta har dröjt, men idag tisdag kommer de alltså hit.

Nu återstår de sista förhören med de två rumänerna och att lägga sista bitarna i bedrägeripusslet. Bland annat blir det förhör om vem som lett ligan, hur de jobbat sinsemellan och om det eventuellt funnits någon annan inblandad.

Boråsaren som är häktad har flera gånger omhäktats och måste återigen omhäktas på torsdag. Åklagaren säger till Sveriges Radio Sjuhärad att om tingsrätten godkänner den omhäktningen är det troligt att åtal kan väckas senast 24 januari eftersom polisen och åklagare då har tillräckliga bevis för att få en fällande dom.
Reporter: Gunnar Fägersten Novik
gunnar.f.novik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".