Doldis kan bli ny riksdagsman

Nomineringsarbetet till de socialdemokratiska riksdagsplatserna för Södra Älvsborg pågår just nu och frågan är vem som ska bli partiets ende manlige representant. Borås och Mark slåss om platsen. Men svaret kan bli en politisk doldis från Kind.

Det är ett komplicerat pussel som den socialdemokratiska valberedningen håller på att lägga just nu. I mitten av mars skall det vara klart. Tre nya namn skall då ha vaskats fram eftersom samtliga tre socialdemokratiska riksdagsmän slutar i år. Arne Kjörnsberg från Borås och Berndt Ekholm från Mark av åldersskäl, samt Sonja Fransson från Svenljunga på grund av sjukdom.
I nomineringsarbetet finns det en helig princip för socialdemokrater: varannan damernas. Första namnet är givet. Det är Sonja Franssons ersättare, Anki Ahlberg från Borås, som redan vikarierat i riksdagen för Sonja Fransson i nästan ett år. Det betyder att också den tredje kandidaten ska vara en kvinna. Platsen går troligen till Marks Phia Andersson, som tycks ha ett stort stöd.
Frågan är vilken man som skall komplettera. Fyra namn träder fram: Hasse Olsson, 55 år, partiombudsman. Men han är liksom Anki Ahlberg från Borås. Krister Andersson, 46 år, LO-ombudsman har många förespråkare. Men han kommer liksom Phia Andersson från Mark. Kjell Andersson, brandmästare, är från Ulricehamn, men han är snart 60 år. 
Om småkommunerna går samman, som de gjorde när Sonja Fransson valdes in, kan lösningen bli en fjärde man, en person som inte ens stod på någon riksdags- eller regionlista vid förra valet: Tranemos 35-årige oppositionsledare Claes Redberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".