Bollebygd tvingas ge vård

Bollebygds kommun har förlorat en vårdtvist mot en av sina invånare. Enligt chefen för sociala frågor Maria Degerman drev man fallet så långt som möjligt eftersom det handlar om principen om vad som är kommunens skyldigheter.

Det hela handlar om en man som under lång tid varit deprimerad och haft ångest. Förra våren åkte han fast för rattfylleri. Utredningarna därefter visade att han tidvis dämpat ångesten med alkohol.

Nu riskerar mannen fängelsestraff för rattfyllan. I slutet av januari är det planerat för rättegång. Men för att slippa fängelse vill mannen istället bli skickad på behandlingshem i kombination med skyddstillsyn, som är möjligt enligt lagen.

Men det är alltså det som Bollebygds kommun nej till. Anledningen är att mannen sagt till en socialsekreterare att han aldrig skulle ha ansökt om vård på behandlingshem om det inte vore för att han annars riskerar att hamna i fängelse.

Kommunen tycker att det är orimligt att man ska bidra till att någon slipper fängelse och istället får vård på behandlingshem, när personen ifråga så tydligt säger att han egentligen inte vill det. Däremot föreslår Bollebygds kommun vård på annat sätt - på hemmaplan, som man tror mer på och som blir billigare.

Socialchefen Maria Degerman är kritisk till att socialtjänsten, som egentligen ska vara en självständig kommunal enhet, åker på att ta kostnaderna för något man inte tror på och som någon annan beslutat om. Men nu har Bollebygd förlorat den här tvisten och kommer att rätta sig efter det, säger hon.

                          Lena Löfgren lena.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".