Protest mot nerdragna kulturanslag

Studieförbunden i Ulricehamn protesterar mot nytt förslag till kulturbidrag i kommunen. 
Vi har tidigare berättat att verksamhetsstödet till kulturföreningarna försvinner - och att alla pengar i stället samlas i en pott för kulturarrangemang. Nu vill kulturförvaltningen även att bidraget till studieförbunden minskas med 200.000 kronor:

Studieförbunden får årligen 700.000 kronor i bidrag ur kulturförvaltningens budget. Men det är pengar som enligt förvaltningen nästan uteslutande går till studiecirkelverksamheten.
Kulturstrategen Peter Hauptmann skriver i en bidragsöversyn att ”studieförbunden på senare år lyst med sin frånvaro som oberoende arrangör av offentliga kulturevenemang. Och att samarbetet i gemensamma arrangemang närmast kan beskrivas som symboliskt när det gäller arbetsinsats och ekonomi”.
Och det vill man nu ändra på. Förslaget går ut på att 200.000 av bidraget till studieförbunden öronmärks för offentliga kulturarrangemang - och att pengarna ingår i den gemensamma pott för kulturarrangamang som både föreningar och privatpersoner kan söka bidrag ur för olika arrangemang. Detta skulle sannolikt öka studieförbundens engagemang, tror Peter Hauptmann.
Men förslaget har mötts av protester från studieförbunden. Idag är det ingen representant från studieförbunden som vill uttrycka sin åsikt, men man träffades i torsdags för att diskutera igenom saken. Och på tisdag ska man framföra sin ståndpunkt i ett möte på kulturförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".