Förskolebarn tvingas gå i baracker

Det kommunala bostadsbolaget AB Bostäder i Borås vägrar bygga om Svedjehemmet, ett korttidsboende för äldre på Dammsvedjan, till förskola. Nu kan kommunen tvingas hyra privata baracker för barnen samtidigt som de äldre tvingas lämna hemmet.

Svedjehemmet på Dammsvedjan är ett ålderstiget korttidsboende för äldre med 13 platser. Samtidigt finns det tomma korttidsplatser på det betydligt nyare Källhaga i Viskafors och kommunen har bestämt att flytta de gamla från Svedjehemmet till Källhaga. På Svedjehemmet finns det de som tycker att det är en onödig flytt. Om ett år står Hulta sjukhem klart och då ska de gamla flyttas på nytt. Men Svedjehemmet måste åldringarna alltså lämna.
I Göta kommundel såg man nya möjligheter. Tomten och byggnaden är perfekt för en förskola. Kommundelen har ett skriande behov av barnomsorgsplatser. Men de planerna stoppas nu av fastighetsägaren, kommunala AB Bostäder, som tvärtemot Göta kommundel säger att tomten och byggnaden är olämpliga för en förskola. Enligt Bostäder är lokalerna för små och dessutom kostar det alldeles för mycket att bygga om. Så nu tvingas kommundelen betala Viskafors för äldreomsorg och troligen ett privat uthyrningsföretag för provisoriska förskolebaracker.
AB Bostäder skall bygga om Svedjehemmet till bostäder. De är efterfrågade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".