Oense om kristdemokratisk spricka

Den omstridda kristdemokraten i Mark - Birgitta Andersson - tänker inte lämna partiet. Hon stannar, till skillnad från sin man Lars-Erik Andersson, som har bestämt sig för att lämna kristdemokraterna och gå till Markbygdspartiet.
Båda anser att det finns en spricka i Kristdemokraterna i Mark som gör det svårt att arbeta politiskt.

Lars-Erik Andersson sitter inte på någon av de tunga politiska posterna i Mark, utan har sin politiska tyngdpunkt i regionpolitiken.
Birgitta Andersson däremot har viktiga uppdrag i kommunpolitiken, sitter både i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Hon är sedan länge ordentligt på kant med bland annat partikamraten Dagny Sjödin, som är gruppledare i kommunfullmäktige och före detta ordförande för kd i Mark.
Även om Lars-Erik och Birgitta Andersson kommer till olika slutsats om att stanna i partiet - så är de överens på en punkt. De tycker att de är motarbetade av det de beskriver som en bakåtsträvande pingstkyrklig falang i partiet.
Enligt Dagny Sjödin å andra sidan finns ingen spricka. Enligt Sjödins finns inte två motstridiga falanger av bakåtsträvare och förnyare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".