Lärartvist kan bli dyr för Bollebygd

Två behöriga lärare anklagar Bollebygds kommun för att ha snuvat dem på fortsatt jobb i kommunen. Vinner lärarna i arbetsdomstolen, där tvisten skall avgöras, så kan det kosta kommunen över 210 000 kronor i skadestånd.

Båda lärarna hade vikariat som tog slut i och med slutet av vårterminen 2004. Genom att lärarna hade jobbat mer än ett år passerade lärarna den magiska gränsen, som ger rätt till förtur när en passande tjänst blir ledig.
I det ena fallet är det mycket tydligt, enligt lärarförbundet som driver saken. En fast tjänst blev ledig och annonserades ut. Läraren sökte den, men fick den inte. Det kommunen borde ha gjort, enligt lärarförbundet, var att ge lärarna deras lagstadgade skriftliga underrättelse om att deras tjänster skulle ta slut och meddela dem att de hade rätt till förtur till nya tjänster. Dessutom skulle man gett den kvinnliga läraren det fasta jobb som fanns och sett till att den manlige läraren fick de lediga vikariat som fanns under höstterminen. Lärarna gick enligt lärarförbundet miste om jobb som de hade rätt till. Därför kräver förbundet skadestånd till båda.
Barn- och utbildningschefen i Bollebygd, Martin Barkstedt, vill inte kommentera stämingen i arbetsdomstolen, förrän han har läst in sig på ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".