Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Protester mot mer handel i Gällstad

Publicerat måndag 23 januari 2006 kl 12.38

Handelsverksamheten i Gällstad ska bli ännu större. Nu ska detaljplanen för samhället göras om för att tillåta fler butiker. Men expansionen i Gällstad har också en baksida och nu protesterar boende i området som inte vill bli störda av alla besökare.

Företagarföreningen i Gällstad har stora planer för samhället och allt fler butiker etablerar sig i framför allt redan befintliga lokaler.

Men för att affärsverksamheten ska kunna fortsätta att utvecklas behöver detaljplanen ändras för området mellan vägarna mot Ulricehamn och Rånnaväg. Område är avsett för småindustri och kontor och behöver ändras så att det istället kan byggas nya butiks- och lagerlokaler där.

Företagarföreningen är naturligtvis positiv till nya butiksetableringar i Gällstad, men ställer också krav på nya parkeringsplatser och att nya butiker ska smälta in i Gällstadbygdens speciella karaktär.

Däremot är inte alla gällstadbor positiva till det tilltänkta butiksområdet - speciellt inte de som blir grannar med de nya butikerna - och riskerar att få utsikt och avkoppling i trädgårdarna förstörda av stora parkeringsplatser med liv och rörelse 365 dagar om året.

Grannarna är också rädda för störande biltrafik, brummande ventilationsanläggningar, ökad brottslighet och lägre fastighetsvärden.

Om de nya butikerna blir av kräver grannarna att parkeringsplatser och godsmottagning inte ska gränsa mot deras tomter, som dessutom ska skyddas från insyn genom en bred plantering av träd och buskar.

Miljö- och byggnämnden i Ulricehamn behandlar den nya detaljplanen på sitt sammanträde i morgon tisdag 24 januari.

Reporter: Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".