Tiotal idrottsföreningar blåsta på tävlingsresa

En 57-årig man från Sjuhärad åtalades idag, misstänkt för att ha förskingrat nästan 120 000 kronor från ett tiotal idrottsföreningar och några privatpersoner. De flesta av klubbarna hör hemma i Västsverige.

Mannen hade åtagit sig att ordna en resa åt föreningarna, men använde, enligt åklagaren, istället nästan 120 000 av de inbetalda pengarna för eget bruk.

Förra våren förberedde sig orienteringsklubbar runt om i landet för en av årets riktigt stora tävlingar, Jukola-kavlen i Finland.

Ett tiotal klubbar anlitade Sjuhäradsbon för att ordna det pratiska kring resan dit och hem. Ett par av klubbarna hör hemma i Sjuhärad och de flesta övriga i Västsverige. Sammanlagt betalade de in över 170 000 på Sjuhäradsbons konto, i förskott.

Men någon resa ordnade inte 57-åringen. Istället tog han, enligt åklagaren, själv ut nästan 120 000 kronor av de 170 000. Vart de pengarna tog vägen kan mannen inte redogöra för, enligt polisen, eftersom han tog ut dem under en flera månader lång minneslucka.

I efterhand har mannen bland annat med hjälp av sin familj kunnat få fram tillräckligt med pengar för att betala tillbaka allt till klubbarna, till och med inklusive ränta. Trots det åtalas han idag, misstänkt för förskingring alternativt trolöshet mot huvudman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".