Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny lag tvingar restauranger stänga

Publicerat tisdag 24 januari 2006 kl 11.42

Flera restauranger kan tvingas att slå igen. Detta sedan en ny livsmedelslagstiftning trätt i kraft den första januari. Den nya lagen ställer betydligt hårdare krav på alla som hanterar livsmedel.

Med den nya lagstiftningen ställs betydligt högre krav på dem som hanterar livsmedel i restauranger,storkök och mataffärer. Men även korvgubben på torget och tanterna på kyrkkaffet kan komma att behöva registrera sin hantering och försäljning av mat. Än är uttydandet av lagen inte riktigt klar.

Men klart är att alla restauranger, även de som redan har en godkänd verksamhet, kommer att krävas på ett nytt godkännande. Och då kommer inte alla att klara av att förstå och följa alla regler. En utsatt grupp väntas små verksamheter vara, särskilt där ägarna inte behärskar svenska språket så bra.

- Det kommer säkert att bli väldigt tufft för en del och en del kommer också att tvingas stänga för att de inte uppfyller de nya kraven, säger Annelie Gustafsson på miljökontoret i Borås.

Kraven medför att ägare till restauranger och pizzerior måste vara bättre utbildade i framtiden för att klara den här hanteringen.

- Det är inte självklart att man öppnar en sån här verksamhet, fortsätter Annelie Gustafsson, utan det kanske är så att man kanske ska ägna sig åt något annat än livsmedelhantering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".