Fallolyckorna minskar i Herrljunga

Fallolyckor är den vanligaste orsaken till skador bland äldre. Runt om i landet arbetar äldreomsorgen på att minska olycksrisken. På Gäsenegården i Herrljunga lyckades personalen mer än halvera fallolyckorna 2005, bland annat genom att kolla de äldres mediciner.

Risken att ramla och skada sig allvarligt ökar ju äldre man blir. Mer än åtta av tio fallolyckor drabbar personer över 65 år, och de leder ofta till sjukhusvård eller dödsfall. Därför arbetar framförallt äldreomsorgen på många håll i landet aktivt med att minska olycksriskerna - och  det arbetet ger också resultat.

Äldreomsorgen i Herrljunga rapporterade drygt 70 fallolyckor förra året och det är en minskning med 14 procent jämfört med föregående år. Av dessa olyckor inträffade sex stycken på Gäsenegården, vilket innebär en halvering av tillbuden på det äldreboendet inom loppet av ett år.

Och det är många saker som kan bidra till en säkrare miljö för de äldre: till exempel att flytta undan sladdar och mattor på golvet, ordna bättre belysning och få de äldre att äta mer näringsriktigt.

Men medicinskt ansvarig sjuksköterska i Herrljunga, Gunnel Wessbo, framhåller också att medicinerna spelar en viktig roll. Genom att regelbundet kontrollera vilka läkemedel de äldre får i sig har olycksriskerna minskats, menar hon, eftersom vissa kombinationer av mediciner gör att äldre kan drabbas av yrsel och balansrubbningar.

Reporter: Niclas Sennerteg
niclas.sennerteg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".