Herrklubb bakom hot och utpressning?

Borås högste politiker moderaternas Björn Bergquist, har blivit utpressningshotad. Hotet finns i ett brev som tycks vara skrivet av en partikamrat till Bergquist. Enligt hotet kan Moderaterna skadas av att Bergquist låtit skattemedel gå till ett privatägt bolag som både har skatteskulder och betalningsanmärkningar:

Den skandal som gruppen, där åtminstone brevets anonyme författare är övertygad moderat, anser kan komma att kompromettera Björn Bergquist och Moderaterna i Borås utgår från det privatägda marknadsföringsbolaget Mitt i Borås, som är mest känt för Sommartorsdagarnas underhållning på Stora torget i Borås.

Skandalen består i att bolaget har haft obetalda skatter och nu har betalningsanmärkningar och att kommunen, under moderat ledning, fortsätter att betala ut stöd till bolaget. Brevskrivaren påstår att en av de tidigare arrangörerna till sommartorsdagarna, tänker se till att de här uppgifterna blir allmänt känd, vilket skulle leda till stor politisk skada för moderaterna och kommunalrådet Björn Bergkvist.

Men om den före detta arrangören får en och en halv till två miljoner kronor - skattat och klart, som brevskrivaren uttrycker det - skulle arrangören hålla tyst.

Brevets första del diskuterar risken att den tidigare arrangören orsakar en politisk skandal genom att gå till TV.

Den andra delen diskuterar vilken skada Moderaterna skulle kunna drabbas av. Du är väl medveten om att du har fiender inom partiet, skriver författaren och uppmanar Bergquist att ta kontakt med ”vår Partiledare” Fredrik Reinfeldt.

Den före detta arrangören själv vill inte kommentera brevet, men säger till Radio Sjuhärad att han är chockad och förvånad över att någon har skrivit något sådant utan hans vetskap. Han säger också att han ska ta kontakt direkt med Björn Bergkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".