Problem för föräldrarkooperativ

Vistaholms föräldrakooperativ i Ulricehamn riskerar att hamna i en mycket svår ekonomisk situation och i värsta fall försättas i konkurs. Detta om inte kommunen inte efterskänker 400 000 kronor till kooperativet, pengar som kommunen anser att den felaktigt betalat ut till Vistaholm.

I höstas sjönk antalet barn tillfälligt på föräldrakooperativet Vistaholm. Eftersom bidraget betalas ut per barn i verksamheten, fick föräldrakooperativet, enligt kommunen, 400 000 kronor för mycket. Men det tycker inte föräldrakooperativet som nu vill att kommunen eftersskänker pengarna.
Orsaken är att man inte kunnat vidtaga några åtgärder som skulle ge någon ekonomisk effekt på så kort tid. Föräldrakooperativet kritiserar kommunens bidragsmodell och påpekar, i en skrivelse till kommunen, att det skulle få mycket allvarliga konsekvenser om kommunen drar av pengarna vid nästa utbetalning i februari. Ekonomin i föreningen är redan ansträngd och 400 000 kronor mindre i bidrag kan betyda att verksamheten kanske inte kan fortsätta. I värsta fall skulle saken kunna driva föreningen i konkurs och en del av föräldrarna i kooperativet skulle kunna bli personligt ansvariga. Det här bevekar dock inte kommunen. I morgon sammanträder barn- och utbildningsnämnden och förslaget till beslut är att inte efterskänka pengarna. Annars skulle den så kallade likställighetsprincipen, att alla ska bedriva verksamhet på lika villkor, äventyras. Kommunen inbjuder däremot kooperativet till samtal om hur den uppkomna skulden ska återbetalas.
Vistaholm har för övrigt ytterligare en tvist med kommunen. Den handlar om att föräldrakooperativet anser att man fått för lite pengar i matersättning. Den tvisten ska avgöras i domstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".