Ny vändning i strid om postadresser

I dag, måndag, lämnade bygdelaget i Öxabäck in en begäran om att de omtvistade adresserna i området ska omprövas.

Dessutom ger två tunga politiska namn sitt stöd åt Öxabäcksborna, dels förre centerriksdagsmannen Lennart Brunander, dels socialdemokratiska kommunalrådet Pelle Pellby.

Frågan vilka adresser som ska gälla på landsbygden har blivit en riktig het fråga i Marks kommun.

Över hundra överklaganden av de nya adresserna till länsrätten gjorde att frågan försenats i ett år. Det har resulterat i mycket hårda motsättningar mellan människor i Öxabäck och Torestorp å ena sidan och förvaltningen vid byggnadsnämnden i kommunen å den andra.

Men för några veckor sedan beslutade länsträtten att ge kommunen rätt men detta beslut överklagades omedelbart till kammarrätten av flera Öxabäcksbor. Samtidigt beslutade byggnadsnämnden att helt ignorera överklagan och fattade beslut att fastställa de nya adresserna.

Men Lennart Brunander, tung centerpartist i kommunen och före detta riksdagsman, gick i förra veckan ut i Markbladet och förklarade att han stöder den syn som många Öxabäcksbor har att gamla gårdsnamn ska behållas.

I helgen har Pelle Pellby socialdemokratiskt kommunalråd i Mark, i Hallands Nyheter också framfört liknande åsikter och uppmanat bygdelaget att begära en omprövning av adresserna i Öxabäcksområdet.

Och redan på i förmiddags har en sådan begäran från bygdelaget i Öxabäck kommit in till kommunen.

En diskussion på byggnadsförvaltningen torde nu omgående få påbörjas för att hanterar de nya politsika signalerna och den nya begäran om en omprövning av adresserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".