Borås planerar för framtiden

De som bor i södra delarna av Borås kan få en närbelägen friluftsgård med nya vandringsleder och motionsspår. Det är en av idéerna i den nya långsiktiga planen för hur marken i och kring staden skall användas i framtiden.

Att ta fram en sådan här plan tar tid, men nu går arbetet in i slutskedet. Under några månader har allmänheten haft möjlighet att säga sitt om planen, som bland annat har gått att ta del av på stadsbiblioteket, men idag går den tiden ut. Framåt vårkanten är det tänkt att politikerna skall ta beslut och sedan finns det en färdig översiktsplan för kommunen. Planen innehåller mer allmänt hållna riktlinjer för det framtida Borås, till exempel att nya bostäder i första hand ska byggas på lediga ytor inne i eller nära bostadsområden som redan finns. Där finns redan bussförbindelserna, vägarna, skolorna och tillgången till fjärrvärme. Ett miljövänligare samhälle mår bättre av att växa på det sättet än genom helt nya områden. Dessutom finns, som en bilaga till planen, mer handfasta förslag till hur man skulle kunna använda utpekade markområden, utan några löften alls om att det verkligen blir så.
Ett sådant förslag är en ny friluftsgård med fotbollsplaner och motionsspår, framför allt för dem som bor på Kristineberg och Dammsvedjan. I närheten finns också gamla soptippen Gässlösa, där det finns förslag på en golfbana. Om de här idéerna blir verklighet så skulle det kunna bli ett mångfacetterat och ganska sammanhållet nytt idrotts- och friluftsområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".