Dopning hotar Sandareds tennisguld

Sandared, som blev svenska mästare i tennis förra året, riskerar nu att förlora sitt SM-guld på grund av dopningsbrott.

Sandareds amerikanske spelare Ryan Newport spelade hela elitserien och SM-slutspelet för laget, trots att han var dopningsavstängd för att ha rökt cannabis i en annan turnering innan han kom till Sandared.

Nu kan Lidköpings TK, som Sandared slog i SM-finalen, i stället få guldet i efterhand,

Tränare Marcus Bergsjö är chockad. Klubben hade vi ingen aning om det här. Ryan sade inget till klubben när han kom men klubben frågade heller inte.

Det var Marcus Bergsjö som upptäckte dopningshistorien för en vecka sedan. Han larmade sin ordförande Sten Lannér som förra fredagen tog kontakt med föbundet.

Vi har absolut inget att dölja och vill att detta ska redas ut så fort som möjligt, Lannér.

Affären är alltså under utredning. Tennisförbundet har i sin tur skickat fallet vidare till Riksidrottsförbundet (RF) och kommer att följa den rekommendation som RF ger. Var det slutar vet ingen i dag.

Enligt Henrik Odervall, tävlingsansvarig på Tennisförbundet- inser han att Sandared har blivit oskyldigt drabbat, men klubben har också ansvar för sina spelare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".