Golfbanebygge utan tillstånd

Trots nyupptäckta fornminnen fortsätter Åsundsholms golfklubb att bygga en ny golfbana vid Sjörred i Ulricehamns kommun.
Nu kommer kritik från länsstyrelsen.

Fornminnesinventeringen är klar och rapporten från länsstyrelsen innehöll inga farhågor. Så står det på golfklubbens hemsida om den första arkeologisk utredning som riksantikvarieämbetet UV Väst gjort i området.

1:e antikvarie Anna-Lena Gerdin på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet säger tvärtom, till Sveriges Radio Sjuhärad, att detta är ”deras egna påfund, milt uttryckt”.

Vid utredningen framkom nämligen att det finns intressanta fornlämningar på platsen.

Steg två för en expolatör i ett sådant här läge är en arkeologisk förunderundersökning. Först därefter kan länsstyrelsen bevilja exploatering som tar hänsyn till markens fornminnen.

I fallet i Ulricehamn har den som bygger inte begärt tillstånd enligt kulturminneslagen, utan har istället börjat arbetet.

I och med att länsstyrelsen varnar de som ansvarar för arbetet, hoppas nu Anna-Lena Gerdin att arbetet åter hamnar på ”rätt spår”, som hon säger. Det som hittills skett är både beklagligt och ovanligt.

Eftersom exploatören är ansvarig för att fornlämningar inte skadas och dessutom kan tänkas behöva anpassa golfbanan efter fornlämningarnas placering, innebär byggandet att både fornlämningar och expolatörens ekonomi äventyras, menar Anna-Lena Gerdin på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".