Nytt naturreservat i Borås

Ett nytt naturreservat håller på att bildas söder om Borås vid den nya delen av riksväg 27. 1800-talets odlingslandskap ska återskapas. Området innehåller också många sällsynta växter, säger Kjell Johansson på kommunens skogsavdelning.

Det nya naturreservatet, som planeras att invigas till hösten, ligger alldeles norr om R27, mellan avtagsvägen till Holgers trävaruhus och motorsportanläggningen längre österut. Älmås naturreservat ska det nya området kallas.

Älmåsreservatet blir betydligt mindre än naturreservatet Rya Åsar - 35 hektar jämfört med 550 hektar - men mer koncentrerat på det odlade. Utgrävningar ska göras och Kjell Johansson tror att man ska hitta lämningar från medeltiden och kanske ännu äldre. Det landskap man ska återskapa ska återspegla 1700- och 1800-talets. 

Det hade kanske varit mer motiverat att kalla området för kulturreservat men av ekonomiska skäl - kommunen hoppas kunna få mer i statliga bidrag - så blir det ett naturreservat. Vad gäller skötsel, tillgänglighet och skydd är det sak samma.

Reporter: Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".