Miljö- och byggsamarbete i Tranemo och Svenljunga

Första januari nästa år får Tranemo och Svenljunga en gemensam miljö- och byggnadsnämnd. Fast den gemensamma verksamheten har redan startat.

Personal och politiker behöver börja lära känna varandra och varandras uppgifter, menar utredarna. Därför kommer miljö-och byggnadsnämnderna och deras presidier fortsättningsvis att träffas varje månad. Under våren ska också en ny förvaltningschef rekryteras.

Vinsten med en gemensam nämnd är att tjänstemännen ska kunna utveckla specialkompetens inom sina olika områden istället för att som idag ha ett bredare ansvarsområde, menar utredarna.

Men ett gemensamt kontor innebär att den som vill träffa sina tjänstemän riskerar att behöva resa till grannkommunen. Var det gemensamma kontoret kommer att hamna är ännu inte klart.

På torsdag i nästa vecka ska kommunerna presentera två lokalförslag var för personalen. I dagsläget spekuleras kring var det kan bli. Kanske kan en utbyggnad av kommunhuset i Svenljunga vara ett förslag, men knappast motsvarande i Tranemo. Där skulle istället industrilokalen som tidigare inrymt tvätteri eller Försäkringskassans gamla lokaler vara ett alternativ.

I den kommun som blir utan kontor ska ändå möteslokaler finnas där tjänstmännen kan träffa allmänheten.

Kommunsamarbete av det här slaget har närmast blivit en trend i Sverige. Habo och Mullsjö samarbetar och i Bergslagen har flera småkommuner gått samman i en enda miljö- och byggnadsnämnd.

Reporter: Anna Hagnell
anna.hagnell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".