Allt fler villaägare söker bidrag för att slippa dyr olja

Allt fler villaägare i Sjuhärad slutar värma sina hus med olja. Länsstyrelsen har fått ta emot en ström av ansökningar om det nya statliga bidraget för att byta värmekälla. Över 150 villaägare har redan hunnit söka pengar trots att möjligheten bara har funnits några veckor än. På Trandared i Borås ska Thomas Älf och hans familj snart kasta ut oljepannan.

Det går att söka pengar både för att byta från direktverkande el och från olja, men näst intill alla ansökningar som har kommit till länsstyrelsen handlar om att sluta med olja. I sådana fall går det att få statliga pengar - som högst 14 000 kronor. Vanligast, enligt länsstyrelsen, är att villaägarna tänker gå över till pellets, men fjärrvärme och bergvärme är också vanligt. Hos Thomas Älf på Trandared i Borås blir det fjärrvärme snart. Pannan och tanken åker ut ur källaren.

- Den funkar bra, men den är ju gammal. Så man vet inte när det här kan rasa ihop.

Det har länge gått utför med olja som värmekälla. För 25 år sen värmdes mer än 30 procent av villorna med olja, nu gäller snarare 10 procent. Och med det statliga stödet lär oljan fasas ut ännu raskare.

Radio Sjuhärad har ringt till ytterligare några av dem som tänker byta nu - och oljepriset visar sig, inte så överraskande, vara en viktig faktor. På två år har villaoljan ökat i pris med över 30 procent, från 7500 per kubikmeter till nära 10 000 kronor.

- Man blir väldigt orolig varje gång man hör att de höjer priserna. Så att det kan man ju vara utan, säger Thomas Älf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".