Skola vill stänga av mobbande elev

En elev på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn riskerar avstängning efter att upprepade gånger ha mobbat och kränkt andra elever. Skolan vill nu att politikerna i barn- och utbildningsnämnden i Ulricehamn beslutar om avstängning av eleven.

Tingsholmsgymnasiet har haft problem med eleven ända sedan 2003. Då fick hon sin första varning av rektorn och stängdes sedan av en tid från skolan. I höstas kom ytterligare en varning. På grund av hög frånvaro har eleven även varnats av Centrala studiestödsnämnden CSN och även fått studiebidraget indraget.

Elevens uppförande har också varit uppe i skolans mobbinggrupp - mer än en gång. Eleven och hennes pojkvän har rykte om sig att gå hårdhänt fram och det finns elever på Tingsholmsgymnasiet som känner olust och rädsla för att gå till skolan.

Hittills har åtgärderna på skolan inte gett mycket resultat. Nu vill skolledning att eleven stängs av resten av vårterminen. Det skulle inte ha någon avgörande betydelse för elever som redan är mycket frånvarande, men däremot ge en viktig signal till övriga elever om vad som accepteras på skolan.

Rektorn skriver i ett yttrande att det är demoraliserande om elever får fortsätta utan att det får några konsekvenser. Eleven är för övrigt även misstänkt för stöld. I samband med en praktikplats som skolan ordnade gjorde hon nyckelkopior. Praktikplatsen utsattes därefter för ett antal stölder.

Reporter: Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".