Tio år för balkongmordet

Idag föll domen i det så kallade balkongmordet. En 36-årig Boråsare dömdes till 10 års fängelse för mord. Efter att ha kastat ut en 33-åring från en balkong på Kristineberg i Borås i höstas.

Tingsrätten kan inte säkert säga om det var en besinningslösa misshandeln med sparkar och slag som dödade 33-åringen. Eller om det berodde på att han vräkts från balkongen och landat på asfalten nio meter längre ner. Hur det än var så var mannen såpass illa däran efter misshandeln, bland annat med allvarliga huvudskador att han var antingen medvetslös eller åtminstone hjälplös när han kastades ut. Och 36-åringen var, enligt tingsrätten, helt likgiltig till hur svårt han skadade offret och han döms därför till mord.

Han döms också för att ha misshandlat kvinnan i lägenheten som tidigare varit gift och har barn med offret. Hon och andra anhöriga till mordoffret får skadestånd på sammanlagt 250.000 kronor.

Den dömde mördarens advokat Jan Elgmark har försökt få 36-åringen friad från mordmisstankarna för att han hela tiden hävdat att han inte hade som avsikt att döda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".