Läkemedelsrester i Viskan

Det läcker rester av hormonet östrogen från reningsverket i Borås. Jämfört med reningsverket i Skene, är reningen klart sämre i Borås. I Viskan utlopp finns också klara halter av blodtryckshämmande och värkhämmande mediciner. Det här visar en färsk undersökning av läkemedelsrester vid reningsverken i Skene och Borås.

Det är en undersökning av förekomsten av läkemedelsrester vid reninsgverken i Borås och Mark och hur mycket som går ut i Viskan.

Det är framförallt antibiotika och östrogena ämnen som studerats. Även om det finns en del sådana ämnen i vattnet från reningsverket, så är det inte några alarmerande halter som uppmätts.

Istället är det andra fakta som kommit fram i undersökningen som är mer anmärkningsvärda.

Bland annat att det finns mer rester av antibiotika i vattnet som kom in till reninsgverket i Skene än till Gässlösa i Borås. Sannolikt beroende på att det är en högre användning av antibiotika konsumeras av människor kring Skene än i Borås.

Men det finns andra saker i undersökningen också. Exemeplvis att det i det renade och utstpädda vattnet vid utloppet av Viskan, har man hittat tydliga rester avblodtryckshämmande och värkhämmande mediciner men också lugnandme mediciner.

När det gäller östrogenet, ett kvinnligt hormon som bland annat finns i p-piller så är utsläppen från reninsgverket i Borås markant större än i Marks reningsverk.

Östrogen kan bl a ge defekter på bl a fiskars fortplantnigsförmåga.

Eftersom det finns andra studier som också pekar i samma riktning att reningen är bättre i Skene än i Borås så är det sannolikt att det inte beror på några felaktigheter i mätningarna. Eftersom reningsprocessen i de båda verken är likartade så är det svårt att peka ut orsaken. Dock finns det en skillnad, i reningsverket i Skene är vattnet en längre tid än vatnet i Gässlösa i den bassäng som står för den bilogiska reningen.

Men ansvariga i Borås vet inte orsaken till skillnaden och har heller inte någon avsikt att försöka reda ut orsaken.

                                         Pär Sandin (par.sandin@sr.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".