Villaägare väljer bort olja byter till billigare pellets

Allt fler villaägare värmer sina hus med träavfall i form av pellets. Förra året ökade försäljningen av pellets till småhuskunder med 33 procent. Och flera av de stora oljebolagen har också gett sig in in konkurrensen på pelletsmarknaden, för att väga upp vikande oljeförsäljning. Hans-Pether Moritz som bor utanför Ulricehamn bytte olja mot pellets för fyra år sedan.

Hans Pether Moritz valde pellets framför bergvärme på grund av lägre investeringskostnad, fastän bergvärme skulle ha varit mer bekvämt när den väl är i drift. För han lägger en del kraft och tid på att bära pelletssäckar; pannan askar han ur sådär trekvart i veckan vintertid.

- Olja är dyrt, så krasst är det. Idag sparar jag väl in 13-14 tusen per år och det är rätt bra timpenning ändå.

Val av nytt värmesystem, ingen enkel sak. Man väljer något som man tänker sig använda länge, det handlar om stora pengar. Hans Pether Moritz råd när det gäller pellets är att inte bara lyssna på vad försäljarna säger.

- Jag tror man ska prata med dem som faktiskt kör med pellets, för man har olika erfarenheter. Alla upplever kanske inte sina brännare som bra. Det är olika fabrikat.

                             Kennet Öhlund (kennet.ohlund@sr.se)

Ytterligare en hjälp att välja värme presenteras i nästa nummer av konsumentverkets tidning - ett stort test av bergvärmepumpar gjort på SP i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".