Högskolestudent bakom miljonbedrägeri

En boråsare som studerar datateknik vid en högskola har dömts till två och ett halvt års fängelse för bland annat grovt bedrägeri. Hans två kumpaner dömdes också till fängelse för sin medverkan i den uppmärksammade kontokortshärvan i höstas. Sammanlagt lyckades de tre lura till sig cirka en miljon kronor.

Det var i höstas som kontokortsbedrägerierna i bland annat Sjuhärad fick stor uppmärksamhet. Ett antal bankautomater och bensinstationer försågs med så kallade skimmer och miniatyrkamera. Under någon månads tid kopierades en mängd kontokortsuppgifter som sedan användes för att tillverka flera hundra falska kontokort.

Med de falska kontokorten på fickan reste sedan de tre kumpanerna först till Finland - och fick där ut ungefär 500 000 kronor - och lika mycket strax därefter i Danmark.

Boråsaren som studerar datateknik lärde känna den ene av kumpanerna vid en utomlandsresa. Han hade en - i det här sammanhanget - passande elektronikutbildning, liksom den tredje kumpanen som kom in i bilden lite senare. Alla tre bodde i samma studentlägenhet under den tid på brotten förbereddes och genomfördes.

En stor del av pengarna har återfunnits hos en anhörig till boråsaren som nu alltså döms till två år och sex månaders fängelse. Den ene av kumpanerna får ett lika långt straff, medan den mest aktive får tre års fängelse för bland annat grovt bedrägeri och försök till bedrägeri. De två sistnämnda ska också utvisas ur landet.

Samtliga inblandade har åtminstone delvis erkänt bedrägerierna. Boråsaren är för övrigt tidigare dömd till fängelse för grovt bedrägeri till tre års fängelse.

Reporter: Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".