Kommuner övertar "poströstningen"

Det ska bli lättare att rösta i Sjuhärad till hösten. De flesta kommuner här ska öppna fler lokaler än vid valet 2002 för förtida röstning, det som kallades poströstning förr.

I Borås ska kommunen till och med öppna en valstuga på torget - en partipolitiskt neutral valstuga, säger kommunens chefsjurist, Lars-Olof Danielsson.

Allt fler röstar i förtid men vid förra valet fick posten kritik för stängda postkontor och sämre möjligheter till poströstning.

Nu har kommunerna fått ta över ansvaret för den förtida röstningen, som det heter numera, och på de flesta håll i Sjuhärad blir det i höst fler vallokaler för förtida röstning - i bibliotek, servicehus, kommunhus och i Borås i samtliga kommundelskontor.

Det här är viktigt - inte minst för moderaterna vars väljare oftare röstar i förväg än andra partiers väljare. Moderaternas partisekreterare har till och med skickat ut uppmaningar till sina medlemmar att verka för fler förtida vallokaler. Men Lars-Olof Danielsson i moderatledda Borås tror inte det är partidirektiv som styrt Borås satsning på många lokaler för förtida val:

- Nej, det finns en allmän politisk vilja bland alla partier at få ett så stort valdeltagande som möjligt, säger Danielsson.

I Mark blir det röstning på biblioteken i Kinna, Skene, Horred, Sätila, Fritsla, Björketorp.

I Ulricehamn i Stadshusets informationshall samt Posten i Gällstad.

I Svenljunga planeras det för öppet på  bibliotek och biblioteksfiliar.

I Bollebygd i kommunhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".