Utanförskap bakom yxöverfallet i Skene

Rättegången mot kvinnan i Skene som på julafton 2005 högg sin make och styvson i huvudet med en yxa inleddes i Borås tingsrätt idag måndag. Det är en bild av en kvinna med stort utanförskap som tonar fram.

Radio Sjuhärads reporter Jan-Åke Thorell följer rättegången under dagen, och tycker att det är en kvinna med stort utanförskap som tonar fram vid dagens rättegång: en kvinna vars enda fönster ut i världen är teven, som har svårt för att lära sig svenska för att hon inte ens kan skriva och läsa på sitt eget modersmål thailändska, och som inte är accepterad av sin nya mans barn.

Kvinnan avbröt julfirandet för maken, exfrun och deras gemensamma barn. Det fick 20-åringen att ilskna till och i telefon på julaftonskvällen berättade han för pappan att han skulle komma och ställa till med något.

Vid halv elvatiden på kvällen kom han också. Berusad och utan ett ord gick han till teven som åkte i golvet - kanske avsiktligt. Tillbaka ute i hallen blev det bråk mellan den 20-årige sonen och styvmamman. Pappan rusade ut och lyckades sära de två åt innan han fick se yxan som kvinnan hämtat i köket.

Samtidigt som sonen segnade ner på golvet efter tre yxhugg - två i huvudet och ett i nacken - fick pappan ett hårt hugg rakt i pannan. ”Som om hela skallen blev intryckt”, sade han i rätten idag.

Då uppfattade han det som om kvinnan, visserligen i panik men ändå avsiktligt, huggit honom. Kvinnan hävdar att det var av misstag. Däremot erkänner hon att hon huggit styvsonen - men säger att det varit i självförsvar och nödvärn

Huvudförhandlingen pågår under måndag och tisdag.

Reporter: Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se