Tänkbar plats för tågtunnel genom Borås: under den nya vita Högskolebyggnaden. Det skulle kräva att Viskan här torrläggs och dras en annan väg. Foto: Jörgen Rylander, Borås Stad.

Visioner om framtidens tågtrafik

Den framtida järnvägssträckningen i centrala Borås har diskuterats av Borås ledande politiker och tjänstemän. Konsulten Stefan Andersson stod för ett av de mest uppmärksammade förslagen: Att dra om Viskan och bygga kilometerlånga järnvägstunnlar under Borås.

Det är den viktigaste samhällsbyggnadsfrågan på mycket länge i Borås som nu tycks gå in i slutplaneringen. Det har gått 20 år efter att tanken om Götalandsbanan, järnvägen Göteborg-Stockholm via Borås, Jönköping och Linköping, först föddes. I går diskuterades huvudsakligen visioner kring sträckningen genom Borås. Tågen ska stanna där de stannar idag men kanske vid en ny stationsbyggnad som kan komma att sträcka sig flera våningar ner i marken, allt för att minska resenärernas gångsträckor.  Viskan ska rätas ut så att marken under Nybron torrläggs för att ge tågen plats att gå i en tunnel under Högskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista