Skogsröjare skattegranskas efter stormen

Skogsröjarna efter stormen Gudrun kommer att granskas extra noga i årets deklaration. Skatteverket har bedömt att det finns risk för svartjobb i branschen och ska kontrollera flera tusen entreprenörer.

- Framförallt letar vi efter oredovisade intäkter, säger Mia Zell som är projektledare för granskningen i Västra Götaland och Halland.

Oredovisade intäkter är samma sak som svartjobb: arbete med pengarna direkt i handen, utan kvitto och utan skatter och arbetsgivaravgifter.

Nu är det alltså skogsentreprenörerna - de som röjde i skogen efter stormen Gudrun förra året - som ska granskas extra. 2000 entreprenörer handlar det om varav ungefär 300 utländska från 14 olika länder.

När det är dags att deklarera i vår kommer Skatteverket att jämföra utbetalningarna från de som anlitat skogsmaskinförare med inkomsterna från de som gjorde jobbet.

Alla ärenden gås igenom och de som verkar ”mest granskningsvärda” - för att använda Skatteverkets uttryck - får sedan räkna med en noggrann kontroll. Och det kommer att ta sin tid innan allt är klart.

- Granskningen pågår 2006 och halva 2007, säger Mia Zell. Nu väntar vi bara på att deklarationerna ska komma in i maj.

Lena Löfgren
lena.lofgren@sr.se