Foto på sexoffer var inte ofredande

Det blir inget åtal mot den fotograf som misstänktes för ofredande för bilder han tagit på en 17-årig flicka som tvingats till Sverige och Tranemo för sexhandel. Åklagaren Urban Svenkvist i Borås anser inte att han kan bevisa att fotografen ville ofreda flickan.

Det var för ett drygt år sedan som 17-åringen mer eller mindre kidnappades i sin hemstad Pristina i Kosovo och fördes till Sverige där hon tvingades till prostitution i Tranemo, Borås och Gislaved.

Fyra män fälldes för bland annat människohandel för sexuella ändamål - så kallad trafficking - till fängelse. Huvudmannen, en 25-åring, fick fem och ett halvt års fängelse.

En fotograf från GT/Expressen tog vid rättegången i Borås tingsrätt en bild som sedermera publicerades i en tidning i Kosovo tillsammans med flickans namn.

Flickans familj hånades och hotades efter publiceringen och flickan, som först ville återvända hem, ångrade sig och har nu fått uppehållstillstånd i Sverige.

När nu åklagaren Urban Svenkvist lägger ner misstankarna mot fotografen återstår bara ett alternativ för flickan om hon vill ha upprättelse.
- Hon kan driva en civil skadeståndsprocess mot tidningen, säger Urban Svenkvist. Då gäller helt andra regler.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se