Datajournaler en flopp

Västra Götalandsregionsens satsning på patientjournaler i ett datasystem har misslyckats. Enligt ett beslut i regionstyrelsen våren 1999 skulle alla sjukhuskliniker i Västra Götaland ha infört ett journalsystem på dator senast under 2001. Inte ens hälften klarade det.
Ingen vet heller hur mycket satsningen kostat. Olika beräkningar hamnar mellan 200 miljoner och så mycket som 600 miljoner kronor. I dag presenteras en revisionsrapport, där revisorerna bedömer det som omöjligt att ställa samman alla kostnader för datajournalerna. skriver Göteborgs-Posten. Det har förekommit kritik både mot beslutsgången i samband med det nya systemet och mot valet av leverantör. - Det här visar hur svårt det är att gå över från papper till datorer. Vi var nog överoptimistiska när beslutet togs 1999, säger Eva Eriksson (v), som är ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse. - Att införa ett nytt datoriserat system kräver betydligt mer arbetstid till utbildningar än man trodde från början, säger Claes-Henrik Möse, verksamhetschef på kirurgkliniken i Kungälv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".