Fiasko för landsbygdssatsning

Dom tvåhundra miljonerna som regionen satsade på infrastruktur är på väg att ta slut, pengar har bland annat gått till riks- och europavägar. Av åtta miljoner kronor som reserverades till landsbygdvägar har inte en krona betalats ut.
I februari tog regionen beslut att satsa på vägar och järnvägar, 200 miljoner kronor sköt regionen till. I dag är dom 200 miljonerna nästan slut. Merparten av pengarna har gått till angelägna vägar som riksväg 40, 27 och Europavägar, för att ombyggnaden skulle kunna komma omgång ett år tidigare än planerat. Men regionen öronmärkte åtta av de 200 miljonerna till vägar på landsbygden. Men inte en krona har ännu betalats ut. En av orsakerna är att Vägverket är ovilligt att låta någon annan bestämma prioriteringen. Att den omdiskuterade Spjutåsvägen mellan Öxabäck och Svänasjövägen inte byggts om beror på att Vägverket vill att kommunen betalar nästan hälften av vägen, trots att det är en statlig väg och regionen har skjutit tull pengar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".