Spanska även i Marks grundskolor

Nu skall även eleverna i  grundskolorna i Mark kunna välja spanska som andraspråk. Spanska är det andraspråk som är mest populärt i landet som helhet,  och i nästan alla de andra Sjuhäradskommunerna är möjligheten för eleverna att välja spanska redan en självklarhet.

Traditionen har suttit i länge i Mark, att det är tyska eller franska som kommer efter engelska som främmande språk i skolan. Men nu är ändringen beslutad, klappad och klar. Spanskan kommer i Mark. Det är de elever som börjar sjuan hösten 2007 som blir först ut. 

I samband med att spanska kommer och kompletterar tyska och franska, så är det också slut med språktillval redan i årskurs sex i Mark. Istället blir det val i sexan, start för studierna i sjuan.

Efter att Mark nu har beslutat sig för att införa möjligheten att välja spanska, så är Tranemo sist ut i Sjuhärad. I alla andra kommuner går det redan att välja spanska, franska eller tyska. I vissa kommuner börjar man med språket redan i sexan, i andra är det sjuan som gäller.

Där spanska finns är det rätt genomgående det mest populära valet, följt av tyska, sist franska tämligen rejält distanserat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".