Ingen spanska för Johan Wallentheim, Rickard Gradner, Josefin Edvardsson och Emelie Johansson. Foto: Kennet Öhlund

Orättvist tycker Markeleverna som inte kan välja spanska

Som en av de sista kommunerna i Sjuhärad ska också Mark låta elever välja spanska på högstadiet. Från hösten 2007 börjar nyordningen gälla. Vi har pratat med några elever i den sista årskullen som inte fick välja spanska.

Mark är på efterkälken när det gäller att erbjuda spanska, det nuförtiden mest populära främmande språket, efter engelska. I Vårgårda till exempel har spanska funnits som val i mer än 10 år.

I samband med att spanska kommer och kompletterar tyska och franska, så är det också slut med språktillval redan i årskurs sex i Mark. Istället blir det val i sexan, start för studierna i sjuan.

Efter att Mark nu har beslutat sig för att införa möjligheten att välja spanska, så är Tranemo sist ut i Sjuhärad.

I alla andra kommuner går det redan att välja spanska, franska eller tyska. I vissa kommuner börjar man med språket redan i sexan, i andra är det sjuan som gäller.

Där spanska finns är det rätt genomgående det mest populära valet, följt av tyska, sist franska tämligen rejält distanserat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".