Giftlarm i Mark

Mycket giftiga föroreningar har upptäckts i ett av de finaste naturområdena i Marks kommun. Det är en gammal soptipp som läcker mycket höga halter av arsenik, tungmetaller och oljor i Skrålabäcken i Skene . Marks kommun var på väg att köpa området, men förhandlingarna har nu stoppats i avvaktan på en undersökning.

Det är en nedlagd soptipp som Kungsfors i Skene använt som är orsaken till de läckande gifterna. Tippen har enligt uppgift varit nedlagd i 30 år och en gång i tiden använts för att dumpa bomull. Men vad som ryms i tippen är oklart.
Det hela upptäcktes när kommunens började förhandla med Borås Wäfveri. Markområdet, över 20 hektar, ligger utefter järnvägen sydväst om Skene centrum, mellan järnvägen och en del av Skrålabäcken. Kommunen ville veta om det fanns några föroreningar och miljökontoret kopplades in.
I jordprover har man hittat arsenik, bly, kadmium, krom, koppar, kvicksilver, nickel och zink. Fynden betraktas som allvarliga eller mycket allvarliga. Nu börjar arbetet med att mer nogrannt undersöka området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".