Trögt för miljösatsning i Borås

Resultatet är hittills klent av en planerad miljösatsning i Borås. Av 80 miljoner från staten har bara en tredjedel tagits ut och bara två av åtta planerade projekt har haft någon effekt av miljön.
1999 fick Borås kommun nästan 80 miljoner kronor i stadsbidrag för åtta olika miljöprojekt. Förra året skulle allt ha varit klart. Men när Länsstyrelsen nu har granskat resultatet visar det sig att bara en tredjedel av pengarna har tagits ut och bara två av projekten har haft någon effekt på miljön. Det är i Dalsjöfors och Borgstena som luften har blivit bättre. I Dalsjöfors har en pelletseldad panna som värmer upp bland annat skolan och idrottshallen minskat utsläppen av svavel och fossil koldioxid med 95 procent. I Borgstena har biobränslebaserad fjärrvärme från sågverket minskat koldioxidutsläppen. De andra åtgärderna, som utbyggnad av cykelbanor, att ta fram biogas som drivmedel till bussar och en utbyggnad av Ryaverket, har fått slutdatumen uppskjutna, i vissa fall i hela två år. 76 miljoner kronor skulle Borås kommun ha fått i bidrag för miljöåtgärderna. Bara en tredjedel av pengarna har använts
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".